Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER) Από 5 Μαΐου



ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ
ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ
AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER

του Ντάνις Τάνοβιτς



Ναζίφ Μουτζίκ Σενάντα Αλιμάνοβιτς Σέμσα Μουτζίκ

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Ειδική Μνεία
Ντάνις Τάνοβιτς
Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας Ναζίφ Μουτζίκ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ  ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2013

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Ανθρώπινα δικαιώματα στον κινηματογράφο
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ  ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ  2013

Βραβείο In Spirit for Freedom
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ  ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 2013

  
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.
  
Διάρκεια: 75’

 ΣΥΝΟΨΗ

Μια οικογένεια ζει μακρυά από τα αστικά κέντρα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, στον καταυλισμό των Ρομά, στο Πόλτζιτς. Ο πατέρας Ναζίφ, μεταπουλά παλιοσίδερα από παλιά αυτοκίνητα.  Η μητέρα Σενάντα, φροντίζει για το σπίτι και τις δυο μικρές τους κόρες. Μια μέρα νοιώθει ένα έντονο πόνο στην κοιλιά της. Στην κλινική της λένε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το παιδί που κουβαλά- «λένε ότι είναι νεκρό». Κινδυνεύει απο σηψαιμία και πρέπει να χειρουργηθεί. Ο Σενάντα όμως, δεν έχει ασφάλιση.  Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά, καθώς η απελπισία του μεγαλώνει.

ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
«Η ταινία είναι μια ανακατασκευή πραγματικών γεγονότων και σκοπός της να επιδείξει τη διάκριση που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, και συγκεκριμένα οι κοινότητες των Ρόμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Θεωρώ απαραίτητο να ακουστεί η ιστορία, όχι μόνο για να εγείρει ερωτήματα και συζητήσεις για τον κοινωνικό ρατσισμό, αλλά και για να αναρωτηθούμε όλοι μέσα μας: « Τί είδους άνθρωποι έχουμε γίνει;»
Είναι δυνατόν δεκαπέντε χρόνια μετά τον πόλεμο –κατά τον οποίο ήμουν ο ίδιος μάρτυρας σε απίστευτες πράξεις καθημερινής γενναιότητας κι αφοσίωσης, στις οποίες οι άνθρωποι ρίσκαραν και τη ζωή τους για το συνάνθρωπο τους- να ζούμε σήμερα σε μία κοινωνία, που γυρνάει την πλάτη στους μη προνομιούχους  και συμπεριφέρεται με αδιαφορία απέναντι στο φόβο που μας περιτριγυρίζει. Κανένα σύστημα δεν είναι απάνθρωπο όσο υπάρχουν καλοί άνθρωποι ανάμεσα μας..»
Ντάνις Τάνοβιτς

ΝΤΑΝΙΣ ΤΑΝΟΒΙΤΣ
Η ταινία Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα, είναι η πέμπτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία, του Ντάνις Τάνοβιτς. Το ντεμπούτο του, No Man's Land, απέσπασε περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία, καθιστώντας το μία από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία, που διαδραματίζεται το 1993 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, τιμήθηκε και με το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, όπως και με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, το 2001.
Ο Ντάνις Τάνοβιτς έχει σκηνοθετήσει άλλες δύο ταινίες σχετικά με τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Το Cirkus Columbia εκτυλίσσεται λίγο πριν τον πόλεμο της Βοσνίας, ενώ το αγγλόφωνο Στιγμιότυπα Πολέμου (Triage), καταπιάνεται με το μεταπολεμικό τραύμα.
Ο Τάνοβιτς γεννήθηκε το 1969, στη Ζένιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και μεγάλωσε στο Σεράγεβο, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Όταν το Σεράγεβο βρισκόταν υπό πολιορκία, πέρασε περίπου δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή κινηματογραφώντας για το στρατό. Το υλικό που συγκέντρωσε έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα δελτία ειδήσεων και ταινίες, που αφορούσαν τον πόλεμο της Βοσνίας.
Το 1994, ο Τάνοβιτς μετανάστευσε στο Βέλγιο, για να συνεχίσει τις κινηματογραφικές του σπουδές, όπου ξεκίνησε και να σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2013 Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα - An Episode in the Life of an Iron Picker
2010 Cirkus Columbia
2009 Στιγμιότυπα Πολέμου - Triage
2005 Η Κόλαση Μέσα Μας-  Hell (L 'En fer)
2001 No Man's Land



Δεν υπάρχουν σχόλια: