Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ (Suite Française) 20 Αυγούστου στους κινηματογράφους

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ
Suite Française

ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ ΝΤΙΜΠ
 Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Αυγούστου 2015


ΣΕΝΑΡΙΟ:
ΣΑΟΥΛ ΝΤΙΜΠ & ΜΑΤ ΤΣΑΡΜΑΝ


 ΜΙΣΕΛ ΓΟΥΛΙΑΜΣ ΚΡΙΣΤΙΝ ΣΚΟΤ ΤΟΜΑΣ ΜΑΤΙΑΣ ΣΕΝΑΡΤΣ ΣΑΜ ΡΑΪΛΙ ΡΟΥΘ ΓΟΥΙΛΣΟΝ & ΜΑΡΓΚΟ ΡΟΜΠΙ

  
ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ BEST- SELLER ΤΗΣ ΙΡΕΝ ΝΕΜΙΡΟΒΣΚΥ
(Εκδόσεις Πατάκη)

 Διάρκεια: 107’

ΣΥΝΟΨΗ

Γαλλία 1940: η Γαλλική Σουίτα διηγείται την ιστορία της όμορφης Λουσίλ, που περιμένει νέα από τον άντρα της- κρατούμενο πολέμου, ενώ ζει με την αυταρχική πεθερά της. Η ζωή της γίνεται άνω κάτω όταν θα φτάσουν μετανάστες από το Παρίσι, ακολουθούμενοι από ορδές Γερμανών στρατιωτών. Δε μπορεί να αγνοήσει το Μπρούνο, τον όμορφο αξιωματικό που μένει στο σπίτι τους. Μια αγάπη γεννιέται μέσα στην τραγωδία του πολέμου.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΟΥΙΤΑΣ

Η ίδια η ιστορία της έκδοσης του μυθιστορήματος της Ιρέν Νεμιρόβσκυ είναι τραγική. Πολλά χρόνια πριν την παραγωγή της ταινίας, και μισό αιώνα μετά το θάνατο της Νεμιρόβσκι στο Άουσβιτς το 1942, το μυθιστόρημα ανακάλυψε η κόρη της Ντενίς Έπστιν. Η Νεμιρόβσκυ είχε δώσει τις σημείώσεις της σε εκείνη και την αδερφή της Ελίζαμπεθ που πέθανε το 1996. Αρχικά η Ντενίς νόμιζε ότι πρόκειται για ημερολόγιο και δε το διάβασε. Όταν αποφάσισε να το διαβάσει τη δεκαετία του 90, ανακάλυψε ότι επρόκειτο για τα δύο πρώτα μέρη ενός μυθιστορήματος που προοριζόταν για πέντε συνολικά μέρη.
Τα δύο ολοκληρωμένα βιβλία, ονομάζοταν «Καταιγίδα τον Ιούνιο» και «Dolce». Το πρώτο περιέγραφε τη χαοτική έξοδο των Παριζιάνων μετά την έλευση των Ναζί τον Ιούνιο του 1940. Το δεύτερο, λάμβανε χώρα σε μια μικρή πόλη έξω από το Παρίσι, όπου οι κάτοικοι προσπαθούσαν να ζήσουν με το κύμα μεταναστών που ήρθε από το Παρίσι αλλά κια τους Γερμανούς αξιωματικούς. Στο επίκεντρο της ιστορίας, ο έρωτας μεταξύ της Γαλλίδας Λουσίλ και του Γερμανού Μπρούνο.
Όταν πέθανε σε ηλικία 39 ετών, η Νεμιρόβσκυ ήταν ήδη γνωστή συγγραφέας Εβραϊκής καταγωγής. Ζούσε στο Παρίσι με το σύζυγο και τις δύο κόρες τους, πριν η Γερμανική εισβολή τους εξωθήσει σε ένα χωριό της Βουργουνδίας. Θεωρούσε το χωριό σχετικά ασφαλές, κι εκεί άρχισε να γράφει το μυθιστόρημα της. Οραματίστηκε μια επική ιστορία για μια χώρα σε πόλεμο, υποβλητική όπως το Πόλεμος και Ειρήνη.
Η Ντενίς Έπστιν πήρε τις σημεώσεις και πήγε σε ένα Γάλλο εκδότη, ο οποίος τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Γαλλική Σουίτα» το 2004. Το βιβλίο σύντομα έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα στη Γαλλία, την τελευταία δεκαετία. Η αγγλόφωνη εκδοχή κυκλοφόρησε το 2006. «Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα να έχω επαναφέρει τη μητέρα μου στη ζωή», δηλώνει η κόρη της. «Είναι απόδειξη ότι οι Ναζί δεν κατάφεραν να τη σκοτώσουν. Δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά είναι μια νίκη».

Μισέλ Γουίλιαμς (Λουσίλ)
Το 2011, η Μισέλ Γουίλιαμς ήταν υποψήφια τρίτη φορά για Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Μέριλιν Μονρόε. Προηγήθηκε το Blue Valentine  του Ντέρεκ Σιαφράνς, για το οποίο προτάθηκε για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα ήταν για το ρόλο της στο Brokeback Mountain του Ανγκ Λι.

Κρίστιν Σκοτ Τόμας (Μαντάμ Ανγκελιέ)
Η Κρίστιν Σκοτ Τόμας έγινε ευρέως γνωστή τη δεκαετία του ’90 με τους ρόλους της στα «Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα», «Τέσσερις Γάμοι και Μία Κηδεία» και τον «Άγγλο Ασθενή», για τοποίο προτάθηκε για Όσκαρ και για Χρυσή Σφαίρα.

Ματίας Σέναρτς (Μπρούνο)
Ο Ματίας Σέναρτς πρωταγωνίστησε στο Bullhead του Μάικλ Ρόσκαμ, που ήταν Υποψήφιο για Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Ακολούθησε το Σώμα με Σώμα του Ζακ Οντιάρ, για το οποίο απέσπασε Σεζάρ πιο υποσχόμενου ηθοποιού. Πρωταγωνίστησε στο Βελγικό Dood van een Schaduw το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας


Σαμ Ράιλι (Μπενουά)

Ο Σαμ Ράιλι έκανε το ντεμπούτο του ως Ίαν Κέρτις στο Control του Αντόν Κόρμπιν. Για την ερμηνεία έλαβε Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού από το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.



Ρουθ Γουίλσον (Μαντλίν)
Βραβευμένη δύο φορές με Βραβείο Olivier, η Ρουθ Γουίλσον έγινε ευρέως γνωστή το 2006 ως Τζέιν Έιρ, για ον οποίο ρόλο ήταν και Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Απέσπασε την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά The Affair.


Μάργκο Ρόμπι (Σελίν)

Η Ρόμπι έγινε γνωστή με την τηλεοπτική σειρά του ABC Pan Am το 2011, και το Neughbours,  ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε Ο Λύκος της Wall Street του Μάρτιν Σκορτσέζε.


ΣΑΟΥΛ ΝΤΙΜΠ (Σενάριο/ Σκηνοθεσία)


Ο Σαούλ Ντιμπ ξεκίνησε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με το BULLET BOY (BBC Films/UKFC/Shine). Ακολούθησε η μεταφορά του μυθιστορήματος THE LINE OF BEAUTY για το BBC ενώ σκηνοθέτησε και συνυπέγραψε το σενάριο για το THE DUCHESS, με τους Κίρα Νάιτλι και Ραλφ Φάινς. Η πιο πετυχημένη ανεξάρτητη ταινία της χρονιάς, προτάθηκε για δύο Όσκαρ, κι έφυγε με το ένα, είχε δεκαεννιά υποψηφιότητες και πέντε νίκες στα Βραβεία Bafta, τις Χρυσές Σφαίρες, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και άλλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: