Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ (LA RANCON DE LA GLOIRE) 23 Απριλίου στους κινηματογράφους

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ
LA RANCON DE LA GLOIRE
του Ξαβιέ Μποβουά



Μπενουά Πελβούρντ  Ρόσντι Ζεμ Πίτερ Κογιότ Κιάρα Μαστρογιάνι


ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2014

Διάρκεια: 110’

Σύνοψη
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στη μικρή Ελβετική πόλη Βέβυ. Ο 40χρονος Έντυ μόλις έχει αποφυλακιστεί και κάνει μια συμφωνία με το φίλο του τον Οσμάν: μπορεί να μένει μαζί του εφ’όσον φροντίζει την 7χρονη κόρη του, όσο η μητέρα της βρίσκεται στο νοσοκομείο. Είναι Χριστούγεννα, αλλά η φτώχεια έχει κάνει τον Έντυ πικρόχολο. Τότε είναι που ανακοινώνεται ο θάνατος του Τσάρλι Τσάπλιν, κι αποκαλύπτεται η μυθική περιουσία του. Ο Έντυ αρχίζει να ονειρεύεται κι έχει μια τρελή ιδέα: αν έκλεβε το πτώμα και ζήταγε λύτρα;

Σημείωμα σκηνοθέτη
Μια μέρα παρακολουθούσαμε με τη σύζυγο μου το Limelight (1952) σε DVD. Αυτό έγινε τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν, πριν το Ενώπιων Θεών κι Ανθρώπων. Μπορεί να γνωρίζουμε τον Τσάπλιν, αλλά πάντα ανακαλύπτουμε στις ταινίες του ένα ανεξάντλητο σωρό από ιδέες. Όταν ξεκίνησε το σινεμά σχεδόν δεν υπήρχε, οι ταινίες διαρκούσαν δύο λεπτά- τα επινοούσε όλα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν ο πρώτος που διερεύνησε σε βάθος το σινεμά. Γι’ αυτό ήθελα να συμπεριλάβω την εικόνα του Τσάπλιν με το φτυάρι.
Ο Τσάπλιν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977, στην έπαυλη του στην Ελβετία. Τρεις μήνες μετά την ταφή του, δύο φτωχοί μετανάστες αποφασίζουν να κλέψουν το φέρετρο του και να ζητήσουν λύτρα- θυμάμαι ότι σκέφτηκα «Όριστε μια ταινία». Επικοινώνησα με την οικογένεια του Τσάπλιν μέσω ενός ιδρύματος, και η απάντηση ήταν άμεση και θετική, και μάλιστα άνευ όρων.
Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή την ιστορία που με αγγίζει. Η ομορφιά έχει μια ιερή διάσταση. Δε βρίσκεις όμως πάντα την ομορφιά σε ό,τι είναι όμορφο.

Βιογραφικό σκηνοθέτη
Γεννημένος στη βόρεια Γαλλία το 1967, ο Μποβουά μετακόμισε με την πρώτη ευκαιρία στο Παρίσι, αποφασισμένος να γίνει σκηνοθέτης. Βρήκε δουλειά ως βοηθός των Αντρέ Τεσινέ και Μανουέλ Ντε Ολιβέιρα. Σε ηλικία 23 ετών έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην πρώτη του ταινία “North” (1990), η οποία και προτάθηκε για Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Ακολούθησε το “Don’t Forget You’re Going To Die”
(1995), το οποίο απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών. Πέρα από τις συμμετοχές στο Φεστιβάλ της Βενετίας με τα “According to Matthieu” (2000) και “The Young Lieutenant” (2005), ο Μποβουά απέσπασε την παγκόσμια προσοχή με το «Ενώπιων Θεών κι Ανθρώπων» (2010), το οποίο απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία τιμήθηκε και με το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας την επόμενη χρονιά.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1992 North (Nord)
1995 Don’t Forget You’re Going to Die (N’oublie pas que tu vas mourir)- Μην ξεχνάς πως θα πεθάνεις
Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Jean Vigo
2000 According to Matthieu (Selon Matthieu)
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας
2005 The Young Lieutenant (Le Petit lieutenant) -  Ο μικρός υπαστυνόμος
Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας
2010 Of Gods and Men (Des hommes et des dieux)- Ενώπιων Θεών κι Ανθρώπων
Μέγα Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών
Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας, 2011
2014 The Price of Fame (la Rançon de la gloire)- Το τίμημα της δόξας

Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας, Διαγωνιστικό Τμήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: