Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Απο 27 Σεπτεμβρίου σε πληρως αποκατεστημένη κόπια, στο ΙΝΤΕΑΛ Πανεπιστημίου 46 ωρες προβολης 18.30μμ 22.00μμ


Σκηνοθεσία : Λουκίνο Βισκόντι
Σενάριο : Τομάσι Ντι Αλμπεντούσα & Σούζο Τσέκι Ντ’Αμίκο
Μουσική : Νίνο Ρότα
Κοστούμια : Πιέρο Τόζι
Πρωταγωνιστούν:
Μπάρτ Λάνκαστερ,
Αλαίν Ντελόν,
Κλαούντια Καρντινάλε,
Ρίνα Μορέλι,
Πάολο Στόππα, Πιέρ Κλεμεντί, Τέρενς Χίλλ, Ρομόλο Βάλι
Χώρα: Γαλλία- Ιταλία
Έτος : 1963
Διάρκεια: 187’

Περίληψη:
«Εμείς είμαστε οι λεοπαρδάλεις και λιοντάρια αυτού του κόσμου κι αυτοί που θα μας αντικαταστήσουν θα είναι τα τσακάλια και τα πρόβατα και μετά όσοι επιβιώσουμε, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, τσακάλια και πρόβατα θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν το αλάτι της γης….»

Ένας Ιταλός πρίγκιπας του 19ου αιώνα, πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Βιώνει τις αλλαγές των καιρών και τη μετάβαση σε μια εποχή όπου οι τίτλοι ευγενείας, μάλλον δεν καθορίζουν τη τύχη των υπόλοιπων κοινών θνητών. Ο ίδιος κανονίζει ένα γάμο μεταξύ του αγαπημένου του νεαρού ανιψιού, με την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου. Ο νεαρός, θα βρει την ευκαιρία για να μεταμορφωθεί από ένα ιδεαλιστή μαχητή, σε επαναστάτη και σύμβολο μιας νέας τάξης πραγμάτων. Ένα εκλεκτικό σχόλιο για το τέλος μιας τάξης και το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής, με αριστοτεχνικό περιτύλιγμα ένα θυελλώδες ρομάντζο.






Trivia:
Η αριστουργηματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι αγέραστη κι αξεπέραστη, που έκανε τον Μπέργκμαν να παραδεχτεί : «είναι η μόνη ταινία που ζήλεψα πραγματικά». Αρχικά ο Βισκόντι ήθελε τον Λώρενς Ολίβιε για πρωταγωνιστή, αλλά ο παραγωγός επέβαλε την άποψή του, μια και έψαχνε μια πιο εμπορική λύση. Για τον ρόλο του ανιψιού, αρχικά ο Βισκόντι είχε επιλέξει τον Γουώρεν Μπήτυ, ο οποίος πήγε μέχρι την Ιταλία, για να φύγει έντρομος από την τελειομανία του Βισκόντι. Τελικά η ταινία πέρασε στην Ιστορία σαν ένα δυναμικό σχόλιο για την πάλη των τάξεων, την πολιτική και τον πόλεμο, σκηνοθετημένο με μεγάλη μαεστρία από έναν αριστοκράτη μαρξιστή δημιουργό.


Βραβεία:
Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών 1963
Βραβείο Ντονατέλλο 1963 Καλύτερης Ταινίας
Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, 1964
Υποψηφία για Όσκαρ Καλύτερων Κουστουμιών, Πιέρο Τόσι, σχεδιαστής, 1964
Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, Αλαίν Ντελόν, 1964
Βραβείο Ένωσης Ιταλών Κριτικών
Για : Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Γκιουζέπε Ροτούρνο
Σχεδιασμού Κουστουμιών στον Πιέρο Τόσι
Καλύτερης Παραγωγής στον Γκοφρέντο Λαμπάρντο



Δεν υπάρχουν σχόλια: