Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Adam's Apples

Τα Μηλα του Αδαμ

(Αγγλικός τίτλος: Adam’s Apples)
(Δανέζικος τίτλος :Adams Aebler)
Το καλό και το κακό δεν είναι πάντα ευδιάκριτα
Στοιχεία:
Χώρα: Δανία, Γερμανία
Έτος: 2005
Διάρκεια: 94
Είδος: Μαύρη Κωμωδία, Κοινωνική, Φαντασίας, Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος
Σκηνοθέτης: Άντερς Τόμας Γιένσεν
Σεναριογράφος: Άντερς Τόμας Γιένσεν
Ηθοποιοί: Ούλριχ Τόμσεν, Μαντς Μίκελσεν, Νίκολας Μπρο, Πάπρικα Στιν, Άλι Καζίμ, Όλε Θέστρουπ, Νικολάι Λίε Καάς

Περίληψη:
Ένας νέο-ναζί συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε καταναγκαστική εργασία για την κοινότητα. Για να αναμορφωθεί στέλνεται σε μια απόμερη εκκλησία μέσα στους αγρούς, για να συναντήσει τον Ιβάν, έναν παράφορα πιστό ιερέα, ενοχλητικά και επίμονα… αισιόδοξο! Αμέσως θα έρθουν σε σύγκρουση οι δυο τελείως αντίθετοι χαρακτήρες, καθώς ο Άνταμ ειρωνικά θα απαντήσει στον Ιβάν πως αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει στη ζωή του είναι να ψήσει μια… μηλόπιτα! Και αυτό ακριβώς θα του αναθέσει ο Ιβάν! Όμως, καθώς μαζί τους θα συγκρούονται και οι δυνάμεις του Καλού και του Κακού, τα μήλα πάνω στα δέντρα θα κινδυνεύουν να σαπίσουν… Ποιος θα καταφέρει να επηρεάσει τον άλλο και να το νικήσει; Θα σωθούν τα μήλα, αλλά και οι ψυχές και των δύο τους;

Σχόλια:
Όταν σκέφτεται κανείς το σινεμά της Δανίας, συνειρμικά έρχονται στο μυαλό το Δόγμα, οι καλτ ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ και οι δυνατές δραματικές ταινίες του Τόμας Βίντερμπεργκ ή της Σουζάν Μπίερ. Εδώ έρχεται μια ταινία που απ’ τη μια κρατάει την «παραξενιά» της χώρας της, ενώ απ’ την άλλη πάει ακόμα παραπέρα με το ιδιαίτερο μαύρο χιούμορ της, που σε κάνει να γελάς στις πιο απίθανες στιγμές! Στη σκηνοθεσία ο Άντερς Τόμας Τζένσεν, κορυφαίος σεναριογράφος της χώρας του και τελευταία και επιτυχημένος σκηνοθέτης, ενώ στους κεντρικούς ρόλους και μάλιστα στην καλύτερη φόρμα τους οι δύο γνωστότεροι Δανοί ηθοποιοί, Ούλριχ Τόμσεν και Μαντς Μίκελσεν. Χαλαρά βασισμένη στη ιστορία του Ιώβ από τη Βίβλο, ο οποίος τιμωρείται από το Θεό, παντρεύει τις θρησκευτικές αναφορές με το καλοπροαίρετο χιούμορ και μέσα από επιτυχημένες αλληγορίες και μεταφορές καταφέρνει όχι μόνο να εκπλήξει, αλλά και να διασκεδάσει ως πηγή αυθεντικά καλού χιούμορ!


Info:

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Άντερς Τόμας Γιένσεν, είναι ένας από τους κορυφαίους σεναριογράφους της Δανίας και έχει γράψει για ταινίες όπως τις Ουκ Επιθυμήσεις τη Γυναίκα του Πλησίον Σου και Ανοιχτές Καρδιές της Σουζάν Μπίερ, με την οποία συνεργάζεται αρκετά συχνά, Όνειρα Γλυκά, Ο Γουίλμπορ Δεν Θέλει τη Ζωή Του κ.α.

Η φιλμογραφία του Ούλριχ Τόμσεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ταινίες όπως: Credo: Η Αίρεση της Υποταγής, Οικογενειακή Γιορτή, Ουκ Επιθυμήσεις τη Γυναίκα του Πλησίον Σου, Τζέιμς Μποντ 007: Ο Κόσμος Δεν Είναι Αρκετός, Γλυκά Σκότωσε Με, Το Βασίλειο του Ουρανού κ.α.

Η φιλμογραφία του Μαντς Μίκελσεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ταινίες όπως: Ανοιχτές Καρδιές, Ο Γουίλμπορ Δεν Θέλει τη Ζωή Του, Torremolinos 73, Βασιλιάς Αρθούρος, Casino Royale κ.α.

Ο Ούλριχ Τόμσεν και ο Νικολάι Λίε Καάς έχουν συνεργαστεί μαζί και στο Ουκ Επιθυμήσεις τη Γυναίκα του Πλησίον Σου, όπου έπαιζαν τα αδέρφια, ενώ ο τελευταίος έχει συνεργαστεί επίσης ξανά με τον Μαντς Μίκελσεν στο Ανοιχτές Καρδιές. Ακόμα η φιλμογραφία του Καάς περιλαμβάνει και τα Ερωτική Αναπαράσταση και τους Ηλίθιους του Λαρς Φον Τρίερ.

Το μοναδικό τραγούδι που ακούγεται στην ταινία είναι το “How Deep is Your Love” των ξεχασμένων πια Take That!


Βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φαντασίας των Βρυξελλών:
Χρυσό Κοράκι Καλύτερης Ταινίας
Ασημένιο Μέγα Βραβείο Ευρωπαϊκού Φιλμ Φαντασίας
Πήγασος – Βραβείο Κοινού

Φεστιβάλ Robert:
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Βραβείο Καλύτερων Ειδικών Εφέ

Βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου για τον Ούλριχ Τόμσεν στο Φεστιβάλ Fantasporto.

Βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου για τον Ούλριχ Τόμσεν στο Φεστιβάλ Ταινιών Φαντασίας του Puchon.

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας

Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου για τον Αλί Καζίμ στα Βραβεία Zulu.



Υποψηφιότητες:

Βραβεία Bodil :
Υποψηφιότητα για Καλύτερο Φιλμ
Υποψηφιότητα για Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου για τον Νίκολας Μπρο
Υποψηφιότητα για Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου για τον Αλί Καζίμ

Φεστιβάλ Robert:
Υποψηφιότητα για Βραβείο Ερμηνείας για τον Ούλριχ Τόμσεν
Υποψηφιότητα για Βραβείο Ερμηνείας για τον Μαντς Μίκελσεν
Υποψηφιότητα για Βραβείο Σκηνοθεσίας
Υποψηφιότητα για Καλύτερο Μακιγιάζ

Υποψηφιότητα Καλύτερου Σεναρίου στα European Film Awards.

Υποψηφιότητα για Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου για τον Νίκολας Μπρο στα Βραβεία Zulu.



Δεν υπάρχουν σχόλια: