Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ (A MOST VIOLENT YEAR) 5 Μαρτίου στους κινηματογράφους

 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
(A MOST VIOLENT YEAR)

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΪ ΣΙ ΤΣΑΝΤΟΡ

       Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου 2015



ΜΕ ΤΟΥΣ
Όσκαρ Άιζακ, Τζέσικα Τσαστέιν, Ντέιβιντ Ογιελόβο, Αλεσάντρο Νιβόλα,
Έλυες Γκάμπελ, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο και Άλμπερτ Μπρουκς


  ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ
 Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (ΤΖΕΣΙΚΑ ΤΣΑΣΤΕΪΝ)


Διάρκεια: 125

ΣΥΝΟΨΗ

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζέι Σι Τσάντορ «Στα χρόνια της βίας», διαδραματίζεται το χειμώνα του 1981 στη Νέα Υόρκη- στατιστικά η πιο επικίνδυνη περίοδος στην ιστορία της πόλης. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, επιστρέφει με μια συναρπαστική ιστορία που εκτυλίσσεται στο λαβύρινθο της ανεξέλεγκτης πολιτικής και της επιχειρηματικής διαφθοράς, σε μια πόλη που παρακμάζει. Η ταινία του Τσάντορ εξετάζει την αποφασιστικότητα ενός μετανάστη να πάρει τον ηθικά λανθασμένο δρόμο, ενώ απειλείται η οικογένεια του, η επιχείρηση του και πάνω απ’όλα του η ακλόνητη πίστη του στο δρόμο που διάλεξε. Στα χρόνια της βίας, οι καλύτερες προθέσεις ενδίδουν στα πρωτόγονα ένστικτα και οι άνθρωποι αναγκάζονται να συμβιβάσουν τα πιστεύω τους  κι ας είναι τα σωστά.

Σημειώσεις για την παραγωγή

Το 1981 ήταν η πιο βίαιη χρονιά στην ιστορία της Νέας Υόρκης. Προερχόμενη από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70, η πόλη γνώρισε μια δραματική μετάβαση από την αναπτυσσόμενη μητρόπολη που ήταν το ’20 με τις περικοπές, την αύξηση της εγκληματικότητας και την πολιτική διαφθορά να έχουν φτάσει στο ζενίθ τους το ’60. Η αυγή της δεκαετίας του 80 σηματοδοτήθηκε από την αποκαλούμενη «λευκή φυγή», στην ασφάλεια των γύρω προαστίων, καθώς ένα νέο κύμα μεταναστών πλημμύρισε τις περιφέρειες σε αναζήτηση νέων ευκαιριών, αλλάζοντας δραματικά το σκηνικό και τη φύση της Νέας Υόρκης. Η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του καπιταλισμού γέμισε με ένταση και πολιπλοκότητα, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις που ήθελαν να επεκταθούν στα ανώτερα κλιμάκια της βιομηχανίας και του εμπορίου έγιναν πια υπόθεση «ο καθένας για τον εαυτό του».
Η ταινία ακολουθεί τρεις ημέρες στη ζωή του Άμπελ Μοράλες (Όσκαρ Άιζακ), ενός Λατινομαερικάνου μετανάστη, που μαζί με τη σύζυγο του Άννα (γέννημα- θρέμα του Μπρούκλυν) χτίζουν μια μικρή επιχείρηση πετρελαίου θέρμανσης που παρέλαβαν από το μαφιόζο πατέρα της Άννα. Αφιερωμένοι να διοικήσουν την επιχείρηση με νόμιμους τρόπους, ανακαλύπτουν ότι ο δρόμος για την επιτυχία είναι διεφθαρμένος.
Όπως και οι προήγουμενες ταινίες του Τσάντορ, έτσι κι αυτή, εξερευνά τη γκρίζα ζώνη στις επιλογές που κάνουμε για να προχωρήσουμε, τους συμβιβασμούς που κάνουμε για να προστατεύσουμε την οικογένεια μας, και τις επιπτώσεις των επιλογών μας στις ζωές των άλλων.
«Με τον Άμπελ Μοράλες, με ενδιέφερε να εξερευνήσω θέματα αδίστακτης ατομικότητας και αυτοδυναμίας», αναφέρει ο Τσάντορ. «Είναι  πεποίθηση μου ότι για να πετύχεις σ’ αυτή τη χώρα, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς και δε μπορείς να κάνεις. «Τα χρόνια της βίας» εξετάζουν τα όρια της ανοδικής κινητικότητας, ακθώς ο Άμπελ ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της επιτυχίας».
«Ο Άμπελ μοιάζει με ειρηνιστή, σε μια περίοδο που η Νέα Υόρκη θύμιζε περισσότερο Άγρια Δύση», προσθέτει ο Άιζακ. «Τον αντιμετώπισα ως ένα τίμιο άντρα με γκρίζες ζώνες. Ήταν εύκολο να τον φανταστώ να μετατρέπεται σε ψυχοπαθή καθώς προχωρά. Συναντάς καθημερινά ανθρώπους που πετυχαίνουν επαγγελματικά κι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τους συνανθρώπους ως αντικείμενα. Χάνουν τη συναίσθηση με την πάροδο του χρόνου ή μαθαίνουν να κατακερματίζουν τις σκοτεινές παρορμήσεις τους. Στον Άμπελ είδα μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση: απεγνωσμένος να αποκτήσει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή του, θα διαλέξει το σύντομο μονοπάτι της βίας για να φτάσει πιο γρήγορα στο χρυσό».
«Ο Άμπελ δεν πιστεύει ότι η βία είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η δουλειά σου», συνεχίζει ο Τσάντορ. «Είναι κάτι στο οποίο ελπίζει να μη χρειαστεί να ενδώσει, έως ότου η κατάσταση κλιμακωθεί».

Το σενάριο και το κάστινγκ ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια τριών μεγάλων φεστιβάλ το 2013, όταν ο Τσάντορ παρουσίαζε το «Όλα Χάθηκαν». Στην πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, βρέθηκε να κάθεται πίσω από τη Τζέσικα Τσαστέιν. Ανάμεσα στα φεστιβάλ των Καννών και του Τέλουριντ, η Τσαστέιν διάβασε το σενάριο, κι εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον να ενσαρκώσει την Άννα Μοράλες. Ήταν η ίδια η Τσαστέιν που πρότεινε στον Τσάντορ να σκεφτεί τον πρώην συμφοιτητή της Όσκαρ Άιζακ, ο οποίος μόλις ετοιμαζόταν για το απόγει της καριέρας του με την κυκλοφορία του Inside Llewyn Davis. Οι δυό τους συναντήθηκαν με τον Άιζακ στο φεστιβάλ του Τέλουριντ και υπήρξε άμεση χημεία. Μέχρι να ξεκινήσει το φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, όπου θα παιζόταν και το Inside Llewyn Davis αλλά και το Όλα Χάθηκαν, ο ηθοποιός είχε ήδη δεσμευτεί να ενσαρκώσει τον Άμπελ.
Η Τσαστέιν κι ο Άιζακ περίμεναν πολύ καιρό να δουλέψουν μαζί, από τη στιγμή που φοιτούσαν μαζί στη δραματική σχολή του Juilliard, και για όλη τη δεκαετία που τους πήρε να γνωρίσουν την επιτυχία.
Για την Τσαστέιν ο ρόλος ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενσαρκώσει την καλή σύζυγο και μητέρα, αλλά και ταυτόχρονα μια σκοτεινή επιχειρηματία. «Την φαντάστηκα ως έναν άνθρωπο που λατρεύει το ρόλο της ως γυναίκα, και το γάμο της με έναν πολύ αρρενωπό άντρα», αναφέρει η Τσαστέιν. «Κατά τη διάρκεια όμως της ταινίας, αρχίζει να αναπτύσσει μια απέχθεια προς τον Άμπελ, καθώς τα ζητήματα της επιχείρησης γίνονται περίπλοκα. Απογοήτευεται όταν τον παρακολουθεί να μη χειρίζεται τα θέματα όπως εκείνη κρίνει απαραίτητο. Πίστευει πως πρέπει να πάρει τις ευθύνες από τα χέρια του, ρισκάροντας τη γαλήνη του γάμου τους».
Για τον Ογιελόβο, ο ρόλος ήταν συναρπαστικός, καθώς θεωρεί ότι η ταινία αντιπροσωπεύει το Αμερικάνικο όνειρο. «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια ευφυή ανατομία του ονείρου», λέει ο Ογιελόβο. «Ως ξένος κι εγώ (και οι δύο γονείς του είναι Νιγηριανοί), θαυμάζω το γεγονός ότι ακόμη κι αν είσαι γιος σκουπιδιάρη , μπορείς να καταλήξεις να γίνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προοπτική αυτή όμως έχει μια σκοτεινή πλευρά- μπορεί να γεννήσει ένα πνεύμα διεκδικητικότητας, εγκληματικότητας και υλισμού».
«Είναι σα μια κλασική γκανγκστερική ταινία, αλλά μέσα από ένα διαφορετικό φακό. Δεν υπάρχουν εγκληματίες με την έννοια των μαφιόζων, αλλά περισσότεροι κοινότυποι κι απλοί άνθρωποι που βρίσκονται στο δίλημμα αν θα κάνει υπομονή ή αν θα αναλογιστεί εγκληματικές ενέργειες για να πετύχει το σκοπό του».
  
Οι συντελεστές

ΟΣΚΑΡ ΑΪΖΑΚ (Άμπελ Μοράλες)
Γεννήμενος στη Γουατεμάλα, με ρίζες κι από την Κούβα, ο Όσκαρ Άιζακ ανέπτυξε από πολύ μικρός μια αγάπη για τη μουσική και την υποκριτική ενώ μεγάλωνε στο Μαϊάμι. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης μαζί με την Τζέσικα Τσαστέιν. Η εκπληκτική του ερμηνεία στο Inside Llewyn Davis το 2013, του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.
Φιλμογραφία


Ex Machina - Από Μηχανής (2015) 
Star Wars: Episode VII -The Force Awakens - Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει (2015)
A Most Violent Year - Στα Χρόνια της Βίας (2014)
The Two Faces of January - Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου (2014)    
In Secret (2013)  
Inside Llewyn Davis (2013)              
For Greater Glory - Κατάσταση Πολιορκίας (2012)
Revenge for Jolly! - Εκδίκηση για τον Τζόλι (2012)
The Bourne Legacy - Η Κληρονομιά του Μπορν (2012)              
Won`t Back Down (2012)                 
10 Years (2011)   Drive (2011)                        
Sucker Punch (2011)                         
W.E. (2011)          
Robin Hood (2010)                            
Agora (2009)                       
Body of Lies - Η Πλεκτάνη (2008)                    
Che: Part One (2008)                        
The Life Before Her Eyes - Μπροστά στα Μάτια της (2007)
The Half Life of Timofey Berezin - Pu-239: Το Στοιχείο του Ολέθρου (2006)
The Nativity Story - Η Ιστορία της Γέννησης (2006)


 ΤΖΕΣΙΚΑ ΤΣΑΣΤΕΪΝ (Άννα Μοράλες)
«Μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της», σύμφωνα με τον κριτικό Ρότζερ Έμπερτ, η Τζέσικα Τσαστέιν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην υποκριτική στη σχολή του Τζούλιαρντ. Έπειτα από αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις (Veronica Mars, ER) καπέσπασε την προσοχή του κοινού το καλοκαίρι του 2011 με τις ερμηνείες της στα Το Χρέος, Το Δέντρο της Ζωής και Οι Υπηρέτριες. Ο ρόλος της στις Υπηρέτριες, της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Το 2013, ήταν ξανά υποψήφια για την ερμηνεία της στο Zero Dark Thirty.
Φιλμογραφία


Crimson Peak (2015)                         
A Most Violent Year - Στα Χρόνια της Βίας (2014)
Interstellar (2014)              
Miss Julie (2014)
Mama (2013)       
Seduced and Abandoned (2013)                     
The Disappearance of Eleanor Rigby: Her - Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη (2013)
The Disappearance of Eleanor Rigby: Him - Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνος (2013)
Lawless - Παράνομοι (2012)                            
Madagascar 3: Europe`s Most Wanted - Μαδαγασκάρη 3: Οι Φυγάδες της Ευρώπης (2012)
The Color of Time (2012) 
Zero Dark Thirty (2012)
Coriolanus - Κοριολανός (2011)     
Take Shelter - Το Καταφύγιο (2011)                               
Texas Killing Fields - Ακρωτηριασμοί (2011)
The Help - Υπηρέτριες (2011)
The Tree of Life - Το Δέντρο της Ζωής (2011)
 Wilde Salome (2011)        
The Debt - Το Χρέος (2010)              
Stolen Lives - Διπλή Δολοφονία (2009)          
Jolene - Τζολίν (2008)                       


ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΚΣ (Άντριου Γουόλς)
Ο Άλμπερτ Μπρουκς ξεκίνησε την καριέρα του ως stand-up comedian, προτού κάνει το ντεμπούτο το στο Ταξιτζή του Μάρτιν Σκορτσέζε. Κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ με την ερμηνεία του στο Κύκλωμα. Έγραψε και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Real Life, καθώς και τα Modern Romance και Lost in America.
Φιλμογραφία


A Most Violent Year - Στα Χρόνια της Βίας (2014)
This Is 40 - Καλά 40 (2012)
The Simpsons Movie - The Simpsons: Η Ταινία (2007)
Finding Nemo - Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)
The In-Laws - Οι Συμπέθεροι (2003)               
The Muse - Η Μούσα (1999)                             
Doctor Dolittle - Ο Γιατρός Τρελάθηκε (1998)
Out of Sight - Εκτός Ελέγχου (1998)               
Mother - Σχέση Πρώτου Βαθμού (1996)
I`ll Do Anything - Θα Κάνω τα Πάντα για Σένα (1994)               
Defending Your Life - Υπερασπίζοντας τη Ζωή μας (1991)          
Broadcast News - Το Κύκλωμα (1987)
Twilight Zone: The Movie - Επόμενος Σταθμός: Η Ζώνη του Λυκόφωτος (1983)
Private Benjamin - Ενα Τρελό Ζιζάνιο (1980)
Taxi Driver - Ο Ταξιτζής (1976)


 ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΟΓΙΕΛΟΒΟ (Βοηθός Εισαγγελέα Λόρενς)
Γεννημένος στην Αγγλία, ο Νιγηριανός ηθοποιός Ντέιβιντ Ογιελόβο, ξεκίνησε την καριέρα του στα 24, όταν του προτάθηκε ρόλος από τη Royal Shakespeare Company. Ο Ντέιβιντ ενσάρκωσε τον Βασιλιά Ερρικό τον Τέταρτο, όντας ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που παρίστανε ένα μονάρχη σε μια τεράστια παραγωγή του Σαίξπηρ. Η ερμηνεία του ως Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Selma, του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες.
Φιλμογραφία


Nina (2015)         
A Most Violent Year - Στα Χρόνια της Βίας (2014)
Interstellar (2014)              
Selma (2014)        .              
The Butler - Ο Μπάτλερ (2013)        
Jack Reacher (2012)                          
Lincoln - Λίνκολν (2012)                  
Middle of Nowhere (2012)                               
Red Tails (2012)                 
The Paperboy (2012)         
Rise of the Planet of the Apes - Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση (2011)
The Help - Υπηρέτριες (2011)            
Rage (2009)                         
As You Like It - Οπως Σας Αρέσει (2006)        
The Last King of Scotland - Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας (2006)  
A Sound of Thunder - Η Λάμψη του Κεραυνού (2005) 
Derailed - Εκτός Τροχιάς (2005)


 ΤΖΕΪ ΣΙ ΤΣΑΝΤΟΡ (Σενάριο/ Σκηνοθεσία/Παραγωγή)
Ο Τζέι Σι Τσάντορ έχει διατηρήσει τη δική του διακριτική αλλά ξεχωριστή φωνή και το όραμα του για περισσότερο από 15 χρόνια σκηνοθετώντας, κάνοντας παραγωγές, γράφοντας σενάρια για διαφημίσεις, ντοκιμαντέρ και ταινίες. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το ντεμπούτο το «Ο Δρόμος Του Χρήματος», το οποίο και σκηνοθέτησε. Το Μάιο του 2013 έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Όλα Χάθηκαν».

Ο Τσάντορ ολοκλήρωσε τις κινηματογραφικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γούστερ του Οχάιο, και της παραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσε στα προάστια της Νέας Υόρκης και το Λονδίνου, ενώ ζει μόνιμα πια στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγο του και ζωγράφο Κάμερον Γκούντγιαρ και τα δύο τους παιδιά. 
https://www.facebook.com/SevenFilmsGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια: