Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ (ELEFANTE BLANCO) από 29 Μαΐου.


ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
(ELEFANTE BLANCO)



του Πάμπλο Τραπέρο
Ρικάρντο Ντάριν Ζερεμί Ρενιέ Μαρτίνα Γκούσμαν

 ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
UN CERTAIN REGARD

 2012 / Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία/Ισπανικά/1. 50’

  
ΣΥΝΟΨΗ

Ο Τζούλιαν και ο Νίκολας, δύο ιερείς που εργάζονται στη “Villa Virgin”, μια παραγκούπολη στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες, προσπαθούν σκληρά να βοηθήσουν τους ντόπιους. Ο Τζούλιαν χρησιμοποιεί τις πολιτικές του διασυνδέσεις για να προχωρήσει η κατασκευή του νοσοκομείου. Ο Νίκολας αποφασίζει να τον ακολουθήσει, λίγο αφού έγινε μάρτυρας της δολοφονίας των ανθρώπων της κοινότητας που ζούσε, από παραστρατιωτικές δυνάμεις. Βαθιά προβληματισμένος, βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της Λουτσιάνα, μιας νέας άθεης κοινωνικής λειτουργού. Καθώς η πίστη του αποδυναμώνεται, η βία στα καρτέλ κλιμακώνεται.
 Όταν σταματούν και οι εργασίες στο νοσοκομείο με υπουργική απόφαση, το ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΚΟΘΕΤΗ

«Πιστεύω ότι το παρελθόν της Αργεντινής, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του, μοιάζει με το παρελθόν ενός ανθρώπου, κάθε μέρα που περνά μας μαθαίνει και κάτι. Το παρελθόν του καθένα μας αντανακλά στο παρόν, και μια χώρα προοδεύει όταν μπορεί να αντανακλά το παρελθόν της. Δεν πιστεύω σε ολοκληρωτικές απαντήσεις, αλλά ένας τρόπος να μαθαίνεις από το παρελθόν, είναι να το χρησιμοποιείς σα καθρέφτη. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά να το θυμόμαστε για να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον. Κοιτώντας πίσω, μπορούμε να χτίσουμε καλύτερα το μέλλον, κι αυτός είναι κοινός παρονομαστής για κάθε χώρα, για κάθε άνθρωπο.»
Πάμπλο Τραπέρο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Πάμπλο Τραπέρο, ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα το 1999, με το MUNDO GRÚA. Η ασπρόμαυρη, γυρσμένη με φιλμ 16mm ταινία, αποτέλεσε σταθμό στον κινηματογράφο της Αργεντινής, κι ενέπνευσε πολλούς νέους σκηνοθέτες.  Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας, κι απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και αξιώσεις παγκοσμίως. Το 2002, η δεύτερη ταινία του , EL BONAERENSE παρουσιάστηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Matanza Cine, αναλαμβάνοντας μεταξύ των δικών του και ταινίες Αργεντίνων και Λατινοαμερικάνων σκηνοθετών. Εκτός από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, έχει σκηνοθετήσει και πολλές μικρού μήκους όπως οι:  INTERSECCIONES,
SOBRAS, NÓMADE και NAIF. Ο «Λευκός Ελέφαντας», όπως και οι 7 DAYS IN HAVANA (σκηνοθέτησε μία από τις 7 μικρού μήκους ταινίες), συμμετείχαν στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012.
Φιλμογραφία
7 Dias en La Habana - 7 Ημέρες στην Αβάνα (2012)
Elefante Blanco - Λευκός Ελέφαντας (2012) 
Carancho - Το Αρπαχτικό (2010)                   
Leonera - Λεονέρα (2008)       
Nacido y Criado - Γέννημα-Θρέμα (2006)                 
Familia Rodante - Περιπλανώμενη Οικογένεια (2004)                      
El Bonaerense - Ελ Μποναερένσε (2002)       
Mundo Grua - Κόσμος/Γερανός (1999)         
Mala Epoca - Δύσκολοι Καιροί (1998)


Δεν υπάρχουν σχόλια: