Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δυό για το δρόμο (επανέκδοση)





Η κλασσική ρομαντική κομεντί 
για όλα τα ζευγάρια στη μέση του δρόμου.


TWO FOR THE ROAD
(Ταξίδι για δύο)

Σκηνοθεσία: Stanley Donen
Σενάριο : Frederic Raphael
Φωτογραφία: Christopher Challis
Μουσικη : Henry Mancini
Παίζουν : Audrey Hepburn, Albert Finney, Eleanor Bron, Jacqueline Bisset, Judy Cornwell
Χωρα Παραγωγής : ΗΠΑ
Ετος Παραγωγής : 1967
Γλώσσα : Αγγλικά
Διαρκεια :  111’
Εγχρωμο 





«Μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ πάνω στις σχέσεις,  με εξαιρετικές ερμηνείες» AboutFilm



Μια πρωτοποριακή, ρομαντική δραμεντί του 1967,  έρχεται σε ολοκαίνουργιες κόπιες για να βάλει φωτιά. Πλημμυρίζοντας τις καλοκαιρινές μας νύχτες από συναίσθημα, γέλιο και εικόνες μιας μυθικής εποχής. Στο σημείο συνάντησης της κλασσικής συνταγής του είδους με τις ανανεωτικές κινηματογραφικές επιταγές και τεχνικές της γαλλικής νουβέλ βαγκ.

Με την Όντρεϊ Χέμπορν, σε έναν από τους πιο όμορφους ρόλους της καριέρας της, στο πλευρό του εξαιρετικού Άλμπερτ Φίνεϊ και της γοητευτικής Ζακλίν Μπισέ. Την κλασσική, μουσική του Χένρι Μαντσίνι (ο ίδιος θεωρούσε το τραγούδι της ταινίας την καλύτερη δουλειά της καριέρας του) να μας θυμίζει τα καλύτερα μας χρόνια. Και τα  τοπία της Γαλλικής Ριβιέρα και του Σεν Τροπέ από τη δεκαετία του 60 να μας ταξιδεύουν σε μια μυθική εποχή γεμάτη στιλ όπως το θρυλικό Paco Rabanne  κοστούμι της Χέμπορν και η λευκή Mercedes Benz 230SL


Vintage στιλ αλλά και ουσία που χάρισε στην ταινία μια θέση ανάμεσα στις 100 πιο παθιασμένες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με τη λίστα «100 χρόνια, 100 Πάθη» του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Μαζί με 1 υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου, χάρη στην πρωτοποριακή για την εποχή της δουλειά του σεναριογράφου Φρέντερικ Ραφαέλ και το μοντέρνο για την εποχή του, σκηνοθετικό στιλ. Πρωτοποριακή εφ’ όσον τα γεγονότα από τη 12ετή σχέση του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, δεν παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά, αλλά αντιπαραβάλλονται. 




Σκηνές από τα τελευταία χρόνια της σχέσης τους, ακολουθούν αυτές του ξεκινήματος, αφήνοντας τον θεατή να φανταστεί την πορεία τους, και να την ολοκληρώσει στο φινάλε. Σκηνοθετημένο με επαναστατική οπτική εφευρετικότητα στο μοντάζ , από τον βραβευμένο με Όσκαρ για το σύνολο της δουλειάς του, το 1998, Στάνλεϊ Ντόνεν. Χρυσό σκηνοθέτη της πιο μεθυστικής εποχής του Χόλιγουντ και υπεύθυνου μεταξύ άλλων για τα «Τραγουδώντας στη Βροχή», «Charade», «Funny Face».



Η ΤΑΙΝΙΑ

Ένας πλούσιος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας, ο Μαρκ και η σύζυγος του Τζο, ταξιδεύουν με αυτοκίνητο από την Αγγλία στη Νότια Γαλλία προκειμένου να γιορτάσουν την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων για ένα πελάτη, τον Μορίς. Από την αρχή του ταξιδιού τους, η ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι είναι εμφανής. Φέρνοντας τους αντιμέτωπους με την ιστορία της σχέσης τους και τις αναμνήσεις τους.
Την πρώτη τους συνάντηση και το φλερτ τους πάνω σε ένα φέρι. Το επεισοδιακό τους ταξίδι σαν νιόπαντρο ζευγάρι μαζί με την πρώην φιλενάδα του Μαρκ και τον νυν σύζυγό της που θα φέρει μερικές δυσάρεστες αποκαλύψεις. Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους, την εγκυμοσύνη της Τζο, και το πρώτο τους ταξίδι με την κόρη τους. Τις απιστίες τους. Τη συνάντηση με τον πλούσιο Μορίς και τη σύζυγό του Φρανσουάζ  που θα απειλήσει να διαλύσει το γάμο τους.
«Τι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να τρώνε μαζί σε ένα τραπέζι χωρίς να ανταλλάσουν κουβέντα;» θα ρωτήσει ο γοητευτικός αδελφός του Μορίς, ο Ντέιβιντ, την Τζο σε ένα μεταξύ τους δείπνο. «Παντρεμένοι» θα του απαντήσει εκείνη.

Σε μια γλυκόπικρη, ευαίσθητη ρομαντική δραμεντί δρόμου, για ένα ζευγάρι που βρίσκεται πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής τους. Θα συνεχίσουν αυτό το δρόμο μαζί, ή χώρια; Θα διαγράψουν όλες τους τις αναμνήσεις αναζητώντας χωριστά νέες κατευθύνσεις; Ή μήπως είναι στο χέρι τους, να παραμείνουν μαζί, και μαζί να ανακαλύψουν τους καινούργιους δρόμους της κοινής τους ζωής; Στην πιο όμορφη, δροσερή και τρυφερή καλοκαιρινή επανέκδοση της χρονιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: