Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

NEBRASKA






NEBRASKA
Σκηνοθεσία: Alexander Payne
Σενάριο : Bob Nelson
Φωτογραφία : Φαίδων Παπαμιχαήλ
Παίζουν : Bruce Dern, Bob Odenkirk, Will Forte
Χωρα Παραγωής : ΗΠΑ
Ετος Παραγωγής : 2013
Γλώσσα : Αγγλικά
Διαρκεια : 110
Ασπρόμαυρο  

Βραβεια- Συμμετοχές :
66 Cannes Film Festival: Prix d’interpretation masculine Bruce DERN 
66 Cannes Film Festival επίσημο διαγωνιστικό , υποψήφιο για Palme dOr






Περίληψη :
Ένας φτωχός γέρος , ο Γούντι Γκραντ, ζει στη Μοντάνα, αλλά δραπετεύει συχνά στη μακρινή Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα ενός λαχνού, που νομίζει ότι έχει κερδίσει. Ανήσυχοι από τη συνεχώς αυξανόμενη παραφροσύνη του, η οικογένεια του συζητάει το ενδεχόμενο να τον κλείσει σε κλινική, μέχρι που ο ένας από τους δύο γιους του, ο Ντέιβιντ, προσφέρεται να τον πάρει με το αυτοκίνητο, όσο μάταιο κι αν το θεωρουν οι υπόλοιποι κάτι τέτοιο. Κατά τη διαδρομή, ο πατέρας τραυματίζεται και οι δυο τους πρέπει να την βγάλουν σε μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα, τη γενέτειρα του Γούντι. Εκεί και από  τη φροντίδα του Ντέιβιντ, ο Γούντι έρχεται ξανά σε επαφή με το μακρινό του παρελθόν.

Κριτικές :


«Νεμπράσκα», ασπρόμαυρο road movie στην «καρδιά» της Αμερικής, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Αλεξάντερ Πέιν, του ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, με ρίζες από το Αίγιο, τη Σύρα και τη Λιβαδειά. Όμως η Νεμπράσκα είναι η πολιτεία - πατρίδα του Πέιν στην Αμερική και η ιστορία της ταινίας του είναι και πάλι μια επίπονη «οικογενειακή» αφήγηση, όπως στους «Απόγονους», που κέρδισαν το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου. Το σενάριο είναι μονίμως το «δυνατό χαρτί» του Πέιν (το 2004, το «Πλαγίως» [Sideways] είχε κερδίσει και πάλι το Όσκαρ σεναρίου) και εδώ στο «Νεμπράσκα» η σεναριακή αφήγηση κυλά τόσο αβίαστα ώστε με δυσκολία αντιλαμβάνεσαι το πολύπλοκο υφάδι που έχει δουλευτεί προσεκτικά: Ο ηλικιωμένος πατέρας της οικογένειας, αλκοολικός, στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ (τον υποδύεται έξοχα ο Μπρους Ντερν), επιμένει να κάνει ένα ταξίδι από τη Μοντάνα, όπου ζει, στη Νεμπράσκα, προκειμένου να εισπράξει ένα εκατομμύριο δολάρια, όπως του υπόσχεται ένα τετριμμένο διαφημιστικό κόλπο. Ο ένας από τους δύο γιους του θα υποκύψει τελικά στην επιμονή του πατέρα και θα δεχθεί να τον συνοδεύσει σε αυτό το ταξίδι, που θα αποδειχθεί ταξίδι αυτογνωσίας αλλά και «επιστροφής στις ρίζες», καθώς όλη η οικογένεια κατάγεται από τη Νεμπράσκα, και παλιές ιστορίες, θαμμένες από τον χρόνο, ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια.
Γλυκόπικρο, με διάχυτη την αίσθηση της μελαγχολίας, το «Νεμπράσκα» είναι από τις πιο ειλικρινείς ταινίες συναισθημάτων που είδαμε εδώ και χρόνια, αλλά και απόδοσης της τωρινής «αμερικανικής συνθήκης».  Κώστας Τερζης (Η ΑΥΓΗ) https://www.avgi.gr/article/346898/mia-aspromauri-nempraska-kathilonei-tis-kannes


Δεν υπάρχουν σχόλια: