Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (KREUZWEG)

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

(KREUZWEG)

ΤΟΥ ΝΤΙΤΡΙΧ ΜΠΡΙΓΚΕΡΜΑΝ

Ημερομηνία κυκλοφορίας:  4 Δεκεμβρίου 2014

Λία Βαν Άκεν Φραντσέσκα Βάις Φλόριαν Στέτερ Χανς Ζίσλερ και Λούσι Αρόν


 ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Διάρκεια: 107’


Σύνοψη
Η Μαρία είναι 14 χρονών. Η οικογένεια της είναι μέλος μιας φονταμενταλιστικής καθολικής κοινότητας. Η Μαρία ζει την καθημερινότητα της στο μοντέρνο κόσμο, αλλά η καρδιά της ανήκει στον Ιησού. Θέλει να τον ακολουθήσει, να γίνει Αγία, και να πάει στον Παράδεισο. Η Μαρία θα περάσει από 14 σταθμούς, όπως ο Ιησούς στο δρόμο του για το Γολγοθά, για να πετύχει το σκοπό της. Η οικογένεια της βρίσκει παρηγοριά στην πίστη, καθώς διερωτάται αν όλα όσα έγιναν ήταν αναπόφευκτα.

Δήλωση σκηνοθέτη
Το θέμα της ταινίας, είναι η σκοτεινή εκδοχή του Neun Szenen («Εννιά σκηνές», η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, 2006), αν θέλετε. Τότε, αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει ανάμεσα στους 20χρονους και τους γονείς τους. Πώς κόβει κανείς τον ομφάλιο λώρο; Πόσοι τρόποι υπάρχουν να κρατούν οι γονείς κοντά τα παιδιά τους ή να τους δίνουν την ελευθερία τους; Αυτή τη φορά, ξεκινάμε λίγα χρόνια νωρίτερα και ρωτάμε: τι συμβαίνει σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, που προσεύχεται σε ένα Θεό και δε μετράει τίποτα άλλο; Φυσικά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα θέματα, που σπάνε σε μεμονωμένα ερωτήματα. Ενώ στα τέλη του 20ου αιώνα, βλέπαμε ότι η θρησκεία είχε μικρότερο ρόλο, σήμερα παρατηρούμε το ακριβώς αντίθετο:  η διάδοση των Ευαγγελιστών στην Αμερική, η μόνιμη παρουσία στα μίντια του μαχητικού Ισλάμ. Προσωπικά, δεν έχω τίποτα ενάντια στη θρησκεία, και τίποτα ενάντια στην Καθολική Εκκλησία. Ας αφήσουμε τον κόσμο να δημιουργεί κοινότητες, χορωδίες, και να βοηθά ο ένας τον άλλον.  Είναι ένα από τα πολλά υποσυστήματα που αποτελούν την κοινωνία μας, κι ως τέτοιο έχει τη νομιμότητα του. Επίσης, δε με ενδιαφέρουν τα σκάνδαλα κακοποίησης ή η κοινοποίηση τους- περισσότερο τι γίνεται με την κακοποίηση, ή ποια είναι τα όρια που κάποιος μπορεί να παρέμβει; Όταν τα παιδιά μεγαλώνουνε με τέτοια διδάγματα, δεν είναι από μόνο του κακοποίηση, παγκόσμια και πνευματική;
Ντίτριχ Μπρίγκερμαν

Λία Βαν Άκεν
Η Λία Βαν Άκεν γεννήθηκε το 1999, και ξεκίνησε την καριέρα της στην υποκριτική σε ηλικία 12 ετών. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το κάνει ως Μαρία στο «Οι σταθμοί του Σταυρού».
«Για μένα, οι Σταθμοί του Σταυρού, είναι ένα σπουδαίο ντεμπούτο. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη με το ρόλο της Μαρίας. Η προετοιμασία ήταν συναρπαστική,  εξάσκησα ακόμη και διαφορετική στάση σώματος.  Όποτε είχα μια δύσκολη σκηνή, με βοηθούσε να σκέφτομαι ότι ήμουν ολομόναχη στον κόσμο. Είμαι πανευτυχής που μου εμπιστεύτηκε ο Ντίτριχ ένα τόσο δύσκολο ρόλο».

Φραντσέσκα Βάις
Η Φραντσέσκα Βάις, ξεκίνησε την καριέρα της το 1999, στο DOG DAYS του Ούλριχ Ζάιντλ. Ακολούθησαν περίπου 40 ρόλοι στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 2004, η Αυστριακή ηθοποιός, τιμήθηκε με το Βραβείο Undine 8, στην κατηγορία Καλύτερης Νέας Ηθοποιού, για το ρόλο της στο τηλεοπτικό IN LIEBE VEREINT. Την ίδια χρονιά, ήταν ένα από τα Shooting Stars της Berlinale. Για τις υποκριτικές της ικανότητες στα DOG DAYS, RENDEZ-VOUS και DISTANCE τιμήθηκε με το Βραβείο Franz Hofer το 2008. Στο πολυβραβευμένο HOTEL by Jessica Hausner,η Βάις είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, κι ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στο DISTANCE, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρωταγωνίστησε επίσης στο THE ROBBER, που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2010. Οι σταθμοί του Σταυρού, σηματοδοτούν την τρίτη της συνεργασία με το Ντίντριχ Μπρίγκερμαν, μετά RUN IF YOU CAN και MOVE.

Φλόριαν Στέτερ
Ο Φλόριαν Στέτερ σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Otto Falckenberg School του Μονάχου, κι ως φοιτητής ακόμη επιλέχθηκε για το FRIENDS OF FRIENDS το 2002. Απέσπασε το Βραβείο Max Ophüls για το ρόλο του στο LAMOUR το 2001. Τρία χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε στο BEFORE THE FALL του Ντενίς Γκανσέλ και στο τηλεοπτικό THE YOUNG SCHILLER. Ενσάρκωσε τον Τζέικομπ Λεν, στην ιστορική τριλογία WOLVES OF BERLIN, που βραβεύτηκε με Emmy®. Για τη μεγάλη οθόνη, πρωταγωνίστησε στα NANGA PARBAT και THE TASTE OF APPLE SEEDS. Το 2014 υπήρξε υποψήφιος για Βραβείο Ερμηνείας σε δύο ταινίες στο Φεστιβάλ του Βερολίνου : BELOVED SISTERS και Οι σταθμοί του Σταυρού.
Ντίτριχ Μπρίγκερμαν (Σενάριο, Σκηνοθεσία)
Γεννημένος στο Μόναχο το 1976, ο Ντίτριχ Μπρίγκερμαν  σπούδασε σκηνοθεσία στο “Konrad Wolf” από το 2000 εώς το 2006. Έπειτα από αρκετές μικρού μήκους ταινίες, η πρώτη μεγάλου μήκους του NEUN SZENEN, για την οποία έγραψε το σενάριο μαζί με την αδερφή του Άννα, έγινε η αγαπημένη του κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2006. Ακολούθησε το RUN IF YOU CAN που άνοιξε το Perspektive Deutsches Kino στη Berlinale του 2010. Επιλέχθηκε σε περισσότερα από 30 διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας πολλαπλά βραβεία επιτροπής και κοινού. Με τη αδερφή του Άννα, γράψανε μαζί το σενάριο για το Οι σταθμοί του Σταυρού, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεργασία τους. Μαζί απέσπασαν την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου από το Φεστιβάλ του Βερολίνου του 2014.  

Άννα Μπρίγκερμαν (Σενάριο, Ηθοποιός)
Γεννημένη στο Μόναχο, η Άννα Μπρίγκερμαν, πέρασε τέσσερα χρόνια σε νεαρή ηλικία στη Νότιο Αφρική και πρωταγωνίστησε στην πρώτη τηλεταινία στα 15 της, το VIRUS X. Στα 32 της πια, έχει εμφανίστει σε περισσότερες από 60 ταινίες και τηλεταινίες, μεταξύ των οποίων και τα KLEINRUPPIN FOREVER , WITHOUT YOU IM NOTHING, EIN DORF SUCHT SEINEN MÖRDER και το SCENE OF THE CRIME VORSTADTBALLADE. Από το 2005 κι έπειτα γράφει σενάρια μαζί με τον αδερφό της για τις ταινίες τους- εκείνος σκηνοθετεί- εκείνη παίζει. Οι ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν είναι οι NEUN SZENEN, RUN IF YOU CAN, MOVE και πιο πρόσφατα, Οι σταθμοί του Σταυρού.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Οι σταθμοί του Σταυρού απεικονίζουν τη διαδρομή του Ιησού προς τη θανατική του καταδίκη από τον Πόντιο Πιλάτο. Η παράδοση της ακολουθίας των σταθμών, υπάρχει στην Καθολική και Αγγλικανική εκκλησία. Πρώτη φορά εμφανίστηκε το 14ο αιώνα από Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, που ήθελαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι του Ιησού στη “Via Dolorosa” με ένα σταυρό στους ώμους, για να αποδείξουν ότι αποδέχτηκαν το κάλεσμα του: «Όποιος θέλει να είναι μαθητής μου, πρέπει να είναι ολιγαρκής, να σηκώσει το σταυρό του και να με ακολουθήσει».
Η παράδοση διαδόθηκε και στην Ευρώπη με τις Σταυροφορίες. Στην αρχή, ήταν μόνο εφτά σταυροί ή οι εφτά τρόποι του Ιησού. Το 17ο αιώνα, οι μοναχοί Αντόνιους Ντάζα και Λέοναρντ βον Πόρτο Μαουρίτσιο, έδωσαν τη μορφή των 14 σταθμών που ισχύει μέχρι σήμερα.
Οι παραδόσεις είναι συχνές κατά τη Σαρακοστή, και ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή. Το 1731, ο Πάπας αναγνώρισε αυτή την παράδοση ως υπόσχεση άφεσης αμαρτιών.
Οι 14 Σταθμοί του Σταυρού
1. Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο
2. Ο Ιησούς σηκώνει το Σταυρό
3. Ο Ιησούς πέφτει για πρώτη φορά
4. Ο Ιησούς συναντά τη μητέρα του
5. Ο Σίμων ο Κυρηναίος βοηθά τον Ιησού να σηκώσει το Σταυρό
6. Η Αγία Βερονίκη σκουπίζει το πρόσωπο του Ιησού
7. Ο Ιησούς πέφτει για δεύτερη φορά
8. Ο Ιησούς συναντά τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ
9. Ο Ιησούς πέφτει για τρίτη φορά
10. Αφαιρούνται τα ενδύματα του Ιησού
11. Ο Ιησούς ανεβαίνει στο Σταυρό
12. Ο Ιησούς πεθαίνει στο Σταυρό
13. Κατεβαίνει το σώμα του Ιησού και τον αγκαλιάζει η μητέρα του.
14. Το σώμα του Ιησού τοποθετείται σε τύμβο 

https://www.facebook.com/SevenFilmsGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια: