Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΣΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ: Η ΤΑΙΝΙΑ (Shaun The Sheep: The Movie) 19 Μαρτίου στους κινηματογράφους

ΣΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ:Η ΤΑΙΝΙΑ

Από τους δημιουργούς του ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΤΟ'ΣΚΑΣΑΝ


Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου 2015



Διάρκεια: 85’

Χωρίς διαλόγους (Κατάλληλη από 3 ετών)

 ΣΥΝΟΨΗ

Ο Σον είναι ένα έξυπνο, άτακτο πρόβατο, που ζει με το κοπάδι του στη Φάρμα Μόζι Μπότομ και υπό την επίβλεψη του Αγρότη και του Μπίτζερ, ενός καλοπροαίρετου αλλά μη αποτελεσματικού τσοπανόσκυλου. Παρά τις προσπάθειες του Σον, η ζωή στη φάρμα τους έχει δυσκολέψει, κι ο Σον θα καταστρώσει ένα πανούργο σχέδιο: να πάρουν ρεπό.
Πρέπει να προσέχετε τι εύχεστε όμως. Σύντομα τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου και οι αταξίες του Σον θα απομακρύνουν τον άμοιρο αγρότη από τη φάρμα του.
Με τη βοήθεια του κοπαδιού, ο Σον θα ταξιδέψει στη Μεγάλη Πόλη για να σώσουν τον αγρότη- η αποτυχία δεν είναι επιλογή!

Η ΤΑΙΝΙΑ 

Ο Σον το Πρόβατο: Η Ταινία ακολουθεί πιστά την παράδοση των ταινιών της Aardman, είναι διασκεδαστική, περιπετειώδης με ευρηματικές ανατροπές και ξεκαρδιστική. Μια μικρή γεύση από το τι θα πρέπει να περιμένουμε από την ταινία:

·         Συναντάμε το Σον, το Μπίτζερ και το Κοπάδι από μικρή ηλικία για πρώτη φορά.
·         Παίρνουμε μια ιδέα για την πληκτική καθημερινότητα ενός προβάτου.
·         Ανακαλύπτουμε ότι ακόμη και τα πρόβατα χρειάζονται ρεπό.
·         Μαθαίνουμε για τις συνέπειες του να μετρά κανείς πρόβατα.
·         Και πόσο εύκολο είναι να βρεθείς στη φυλακή, καθώς κι ευρηματικούς τρόπους για να αποδράσεις.
·         Τις επαγγελματικές προτάσεις που μπορεί να προκύψουν από πολύχρονη εμπειρία κουρέματος προβάτων.
·         Πως ακόμη και το πιο παράλογο χτένισμα μπορεί να γίνει η νέα τάση στα social media.
·         Μαθαίνουμε πως δεν εκτιμάς αυτά που έχεις έως ότου να τα χάσεις.
·         Α, υπάρχει κι ένα άλογο που κάνει παντομίμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 

Μετά την τεράστια επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς της Aardman “Σον το Πρόβατο”, η εταιρία αποφάσισε ότι ήταν πια ώρα για μια μεγάλου μήκους ταινία.
          Όπως όλοι γνωρίζουμε το stop-motion animation για το οποίο είναι διάσημο η Aardman είναι μια πολύ αργή κι επίπονη διαδικασία, που απαιτεί εξωπραγματική υπομονή. Ο επιτηδευμένος αυτός ρυθμός είναι ίσως το πιο θαυμαστό κομμάτι στη διαδικασία της Aardman.
Ο Γουίλ Μπέκερ, βασικός animator των χαρακτήρων, αναφέρει ότι για την ταινία χρειάστηκε να εργαστούν 20 animators, και 30 μοντελιστές- το συνολικό επιτελείο ήταν 100, που είναι ένας μικρός αριθμός για μια μεγάλου μήκους ταινία.

«Γυρίζουμε 40-50 λήψεις την εβδομάδα, που μεταφράζεται σε 2,5 λεπτά χρόνου. Κάθε ένας από τους animators προσπαθεί να ολοκληρώσει τρία δευτερόλεπτα υλικού την ημέρα. Και είναι πολύ!σχετίζεται άμεσα με το πόσοι χαρακτήρες εμπλέκονται και τι ακριβώς έχουν να κάνουν. Κάποιοι από τους χαρακτήρες είναι πιο περίπλοκοι κι απαιτούν περισσότερη υπομονή με το μοντελισμό.»
Παρόλα αυτά, η διαδικασία της παραγωγής για το Σον το Πρόβατο: Η Ταινία ήταν σχετικά γρήγορη: «Ξεκινήσαμε τα δοκιμαστικά το Νοέμβριο του 2013, και τα γυρίσματα άρχισαν τον επόμενο Ιανουάριο», θυμάται ο Μπέκερ. « Για το Pirates: In an Adventure with Scientists είχαμε έξι μήνες προεργασίας. Εν μέρει για λόγους προϋπολογισμού, κι εν μέρει επειδή ο Σον ήταν ένας ήδη γνώριμος χαρακτήρας σε εμάς».
     Ενώ ο Σον, ο Αγρότης και ο Μπίτζερ είναι κεντρικοί χαρακτήρες στην τηλεοπτική σειρά, ήταν ομόφωνη απόφαση ότι θα έπρεπε να αναπτυχθούν κι άλλοι χαρακτήρες για την ταινία.
 Η ομάδα ξεκίνησε με το κοπάδι. «Στη σειρά δεν είχαμε το χρόνο να εξερευνήσουμε το κοπάδι», αναφέρει ο Πίτερ Λορντ, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας. «Ήταν πάντα μια χορωδία χαρακτήρων, εκτός από τη Σίρλεϋ που λύνει όλα της τα θέματα τρώγοντας, και το μικρό Τίμμυ (ο οποίος απέκτησε και τη δική του τηλεοπτική σειρά για προνήπια».
          «Τώρα είχαμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το κοπάδι, να τους δώσουμε χαρακτηριστικά, ονόματα, ιστορίες κι ανέκδοτα. Αυτό μας έδωσε απεριόριστες δυνατότητες. Το κοπάδι ντύνεται με κανονικά ανθρώπινα συνολάκια για να επιβιώσουν στην πόλη, κι ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Ο μικρός Τίμμυ είναι κυριολεκτικά ένας σάκος. Διασκεδάσαμε πάρα πολύ με αυτά».
       Οι δημιουργοί έχουν φέρει και νέους χαρακτήρες στην ταινία, καθώς ο Σον και το κοπάδι πηγαίνουν στην πόλη. Ένας από αυτούς, ο Τράμπερ είναι ένας εκπαιδευμένος μπόγιας, που είναι το πλησιέστερο στον κακό μιας ταινίας. «Ο Τράμπερ ήθελε πάντα να γίνει αστυνομικός αλλά δε τα έχει καταφέρει», αναφέρει ο Λορντ. «Καταλήγει να τρομοκρατεί ζώα, γιατί δε τα έχει καταφέρει ποτέ με τους ανθρώπους».
         Έπειτα είναι ο Σλιπ, ένα αξιαγάπητο ορφανό κουτάβι που ζει στην πόλη και θέλει απεγνωσμένα ένα γονιό. Αντίθετα, ο Σον θέλει να ξεφύγει από τη φάρμα, που τη βλέπει σαν αυστηρή γονική παρέμβαση.
 Σε παγκόσμιους όρους, ο Σον έχει γίνει ο πιο πετυχημένος χαρακτήρας στην ιστορία της Aardman – ακόμα πιο πετυχημένος κι από τους Γουάλας & Γκρόμιτ.
            «‘Έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε και μισάωρα επεισόδια για την τηλεόραση, και θα δούμε αν το box office της ταινίας επιδέχεται κι ένα σίκουελ», λέει ο συνιδρυτής της Aardman, Ντέιβιντ Σπρόξτον.
            Οι πέντε προηγούμενες ταινίες της Aardman, έχουν γίνει σε συνεργασία με χολιγουντιανά στούντιο: τα Chicken Run, Curse of the Were-Rabbit και Flushed Away με τη DreamWorks και τα Arthur Christmas και Pirates! In An Adventure With Scientists με τη Sony.  Για το Σον το Πρόβατο, η Aardman συνεργάστηκε με τη Γαλλική STUDIOCANAL.

ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ 

Για τον περισσότερο κόσμο, τρεις είναι οι άνθρωποι που σχετίζονται άμεσα με την Aardman, οι συνιδρυτές Πίτερ Λορντ και Ντέιβιντ Σπρόξτον, καθώς κι ο καταξιωμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νικ Παρκ.
Ωστόσο, εσωτερικά στην εταιρία υπάρχει ακόμη ένας άνθρωπος που χαίρει του σεβασμό των συναδέλφων του, γνωστός σε όλους «Γκόλι», ο Ρίτσαρντ Στάρζακ, ένας από τους δύο σκηνοθέτες του Σον του Πρόβατου. Το ψευδώνυμο του προέρχεται από το πραγματικό του όνομα Ρίτσαρντ Γκολεζόβσκι, ένα όνομα που χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια πριν το αλλάξει.

Ρίτσαρντ Στάρζακ- Σκηνοθέτης
Ο Στάρζακ ήταν ο πρώτος υπάλληλος της Aardman το 1983. Τα πρώτα του χρόνια δούλεψε στη σειρά Morph, και σκηνοθέτησε επεισόδια για τα Rex the Runt και Creature Comforts.  Δούλεψε με τον Παρκ στο μουσικό βίντεο του Πίτερ Γκάμπριελ Sledgehammer το 1986, ενώ το 2007 άρχισε να σκηνοθετεί τα πρώτα επεισόδια για το Σον το Πρόβατο. Το 1992 άφησε την εταιρία για να εργαστεί ως freelancer- εργάστηκε στη Νέα Ζηλανδία ως σύμβουλος για το Oscar and Friends, κι έγραψε και σκηνοθέτησε 13 επεισόδια για το Rex the Runt για το BBC2, αποσπώντας το Βραβείο Carlton του Διεθνούς Animation στα Βραβεία Indies το 2000.
Αργότερα σκηνοθέτησε το Robbie the Reindeer για το BBC ONE. Η ταινία κέρδισε 19 διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων κι ένα BAFTA.
Αφού έγραψε και σκηνοθέτησε τη δεύτερη σειρά για το Rex the Runt, και το Creature Comforts, ο Στάρζακ επέστρεψε στην Aardman ως καλλιτεχνικός διευθυντής, κι άρχισε να εργάζεται στην τηλεοπτική εκδοχή του Σον το Πρόβατο. Τα τελευταία τρία χρόνια τα έχει αφιερώσει στην ταινία μαζί με το Μαρκ Μπάρτον.

Μαρκ Μπάρτον-Σκηνοθέτης
Ο Μαρκ έχει μια μακρόχρονη καριέρα στην Aardman, όντας σεναριογράφος για τα Chicken Run (Aardman/DreamWorks 2000) και Wallace and Gromit Curse of the Were-Rabbit (Aardman/DreamWorks 2005), το οποίο κι απέσπασε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Animation και BAFTA καλύτερης Βρετανικής Ταινίας.
Ο Μαρκ ξεκίνησε ως σεναριογράφος για βρετανικές σειρές όπως τα Spitting Image, Alas Smith κ Jones, Clive Anderson Talks Back και Have I Got News For You. Συνυπογράφει και τα σενάρια για το The Peter Principle και το May Contain Nuts του ITV.
Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δουλεύοντας για τους BBC Films, Working Title, Universal, Fox, Warners, Disney και DreamWorks. Στις δουλειές του περιλαμβάνονται και τα Madagascar (DreamWorks) Gnomeo & Juliet (Touchstone/Disney) και  Aliens in the Attic (Fox).

ΣονΠώς ξεκίνησε 

Ο Σον έκανε το ντεμπούτο του το 1995, όταν εμφανίστηκε στη βραβευμένη με Όσκαρ μικρού μήκους ταινία του Νικ Παρκ Α Close Shave, με πρωταγωνιστές τους Γουάλας & Γκρόμιτ.
«Είναι εκπληκτικό πως στο A Close Shave ήταν το αθώο θύμα, γλυκό κι αξιαγάπητο με το περίεργο χτένισμα, τα μεγάλα μάτια και το μεγάλο πρόσωπο. Όλοι στην Aardman τον αγαπήσαμε», αναφέρει ο Παρκ.
Κατά συνέπεια, το πρόσωπο του Σον εμφανίστηκε σε διαφημιστικά, βιβλία και κάρτες, αλλά πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία πριν αποκτήσει τη δική του σειρά. «Χρόνια αργότερα κι ενώ προβληματιζόμασταν με διάφορες ιδέες, σκέφτηκα και πρότεινα τον Σον ως πρωταγωνιστή. Δεν το είχα συγκεκριμένα κάπως στο μυάλο μου, είχα σκεφτεί απλά ότι θα βρίσκεται σε μια φάρμα, με μια οικογένεια κι ένα σκύλο. Το συζητούσαμε για αρκετό καιρό, μέχρι που το ανέλαβε ο Γκόλι και δημιούργησε τους υπόλοιπους χαρακτήρες και όλο τον κόσμο που τον περιέβαλλε».
        Ο παραγωγός της ταινίας Πολ Κιούλι σημειώνει: « Όταν ο Γκόλι μίλησε για τη σειρά αρχικά, είχε στο μυαλό του ένα εργοστάσιο, όπου ο αγρότης ήταν το αφεντικό, ο σκύλος ο επιβλέπων και τα πρόβατα οι εργάτες. Σύντομα όμως άρχισε να μιλάει για μια οικογένεια, ο αγρότης ήταν ο μπαμπάς, ο Σον ο μικρός αδερφός κι ο Μπίτζερ ο μεγαλύτερος».
Ο Στάρζακ ανακαλεί: «Η σειρά έγινε πραγματικότητα πολύ γρήγορα, μέσα σε 18 μήνες. Το BBC λάτρεψε τον πιλότο μας, και ήθελε τη σειρά». Το πρώτο επεισόδιο του Σον βγήκε στον αέρα το 2007 (12 χρόνια μετά την εμφάνιση του Σον στο A Close Shave). Κάθε επεισόδιο είναι διάρκειας 7 λεπτών, ενώ η Aardman πρόσφατα ολοκλήρωσε την τέταρτη σεζόν, ένα σύνολο 140 επεισοδίων.


Σον το Πρόβατο: Τα στατιστικά 
   
·        Η τηλεοπτική σειρά έχει πουληθεί σε περισσότερες από 170 χώρες.

·        Η σελίδα του Σον στο Facebook έχει 5 εκατομμύρια χρήστες.

·        Το 25% αυτών προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.

·        Περισσότερες από 50 εταιρίες στην Ιαπωνία κατασκευάζουν προϊόντα σχετικά με το Σον.

·        Ένα 45λεπτο σόου βασισμένο στο Σον και τους χαρακτήρες της σειράς, έχει ανέβει στο Κάιρο, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

·        Ένα 20λεπτο σόου για το Σον έχει στηθεί σε εμπορικά κέντρα της Τζακάρτα και του Πεκίνου.



·        Μία έκθεση σχετική με το Σον έκανε τουρ στην Ιαπωνία, και τις 5 ημέρες που διήρκεσε στο Τόκυο, την επισκέφτηκαν 30,000 άνθρωποι. 

https://www.facebook.com/SevenFilmsGreece/

Δεν υπάρχουν σχόλια: