Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ON THE WAY TO SCHOOL) 5 Μαρτίου στους κινηματογράφους


ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ON THE WAY TO SCHOOL

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου 2015

Διάρκεια: 77’
Γλώσσα: Γαλλικά

Σύνοψη

Τα παιδιά αυτά, ζουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, αλλά μοιράζονται την ίδια δίψα για μάθηση. Κατανοούν ότι μόνο η σωστή εκπαίδευση, μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, γι’ αυτό και κάθε πρωί ξεκινούν ένα μακρινό ταξίδι προς τη γνώση.
Ο Τζάκσον, είναι 11 χρονών και ζει στην Κένυα. Δύο φορές την ημέρα, εκείνος και η αδερφή του περπατούν 15 χιλιόμετρα σαβάνας, γεμάτη με άγρια ζώα.
Ο Καρλίτο, είναι 11, και ιππεύει για περισσότερα από 18 χιλιόμετρα καθημερινά με την αδερφή του, στην άγονη γη της Αργεντινής.
Η δωδεκάχρονη Ζαχίρα από το Μαρόκο περπατά μια εξαντλητική διαδρομή στα ορεινά μονοπάτια καθημερινά, για να φτάσει στο σχολείο της.
Ο Σάμιουελ, 13 χρονών, ζει στην Ινδία. Τα 4 χιλιόμετρα που έχει να διανύσει μέχρι το σχολείο του είναι επίπονα, καθώς είναι ακινητοποιημένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Τα δύο μικρότερα αδέρφια του σπρώχνουν το ετοιμόροπο καρότσι του κάθε μέρα.

Δήλωση σκηνοθέτη

«Το Στο Δρόμο για το Σχολείο, δημιουργήθηκε από μια αναπάντεχη συνάντηση που με συγκίνησε βαθιά. Έψαχνα τοποθεσίες για ένα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή κάπου στη Βόρεια Κένυα. Είχαμε σταματήσει για να παρατηρήσουμε. Είχε 35 βαθμούς, η ζέστη ήταν φρικτή. Διέκρινα κάποιες σκιές από μάκρυα- ήταν αδύνατο να ξέρω αν επρόκειτο για ζώα ή ανθρώπους. Οι σκιές μας πλησιάσαν και εμφανίστηκαν τρεις πολεμιστές Μασάι. Κουβαλούσαν περίεργες τσάντες από καμβά επάνω τους- μου εξήγησαν ότι ήταν οι σχολικές τους τσάντες, κι ότι είχαν ξεκινήσει πριν ξημερώσει, περπατούσαν ήδη δύο ώρες για να φτάσουν στο σχολείο τους πίσω από το λόφο. Έφυγαν γρήγορα γιατί δεν ήθελαν να αργήσουν, και με άφησαν εκεί σοκαρισμένο!
Έχω ταξιδέψει για πάρα πολλά χρόνια και συναντώ τέτοια παιδιά συνεχώς, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τι αντιμετωπίζουν καθημερινά για να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Όταν βλέπω τις κόρες μου να γκρινιάζουν που θα πάνε στο σχολείο, και σκέφτομαι αυτά τα παιδιά αναρωτιέμαι. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να καταλαβαίνεις τι είναι έτοιμα να υποστούν αυτά τα παιδιά για να μορφωθούν.»
Πασκάλ Πλισόν
Μία παραγωγή των OCS και France 5.
Σε συνεργασία με την UNESCO και την AIDE ET ACTION.

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και την Actionaid Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: